Hvorfor lokalproduksjon?

Lokalproduksjon har etter hvert blitt en integrert del av vår daglige drift, og for hvert år som går legger vi mer og mer krutt i prosjektene våre på Tøyen og på Grünerløkka. Det er veldig mange grunner til hvorfor lokal produksjon er viktig.

Kort oppsumert: Vi brenner ikke for lokalproduksjon fordi vi heier på Oslo eller Norge. Vi brenner for lokalproduksjon fordi vi heier på verden.

1. Miljø: Lokalproduksjon muliggjør et helt arsenal av muligheter i bærekraftens navn. Kort reisevei, implementering av sirkulærøkonomi gjennom blant annet reparasjon, og mindre overproduksjon av varer vi ikke trenger er bare noen av lokalproduksjonens mange positive effekter.

2. Nærhet til kunden gir kvalitet: En produsent som selger til naboen sin bryr seg om produktet hun lager. Hun putter ikke giftstoffer i hverken produktet hun selger eller elva der hun bor. Lokalproduksjon gir høyere kvalitet, som er bra for både mennesker og miljø.

3. Fordeling av makt og kapital: Når vi kjøper en vare er den ofte produsert i en fabrikk med tusenvis av arbeidere på ekstremt lav lønn hvor den eneste som tjener på varen er fabrikkeieren. Med lokalproduksjon støtter vi mange små bedrifter som er eid av mange «små» mennesker. Slik sprer vi makt og kapital utover i befolkningen i stedet for å plassere den hos de få.

4. Innovasjon: Det er de små (lokale) selskapene som oftest skaper innovasjon og kommer med løsninger til problemer i samfunnet. Et stort selskap vil av natur være opptatt av å beskytte sin nåværende omsetning og være mindre interessert i å endre seg til samfunnets beste.

5. Bedre vareutvalg: Mange små lokalprodusenter gir oss forbrukere et bedre og rikere utvalg. Det liker vi alle sammen.

6. Kutte mellomledd: Med lokalproduksjon kan man enklere selge en vare direkte til kunden. Det betyr at produsenten sitter igjen med en større (og mer rettferdig) del av kaka. Det betyr også at produsenten kan fokusere på kvalitet uten å bli presset på pris.

7. Transparens: Med lokalproduksjon er det lettere for kunden og andre å få innsikt i produksjonsforhold. En produsent som har kunden hengende over seg tar ikke snarveier!

8. Krisehåndtering og beredskap: Med dynamiske og levende produksjonsmiljøer kan vi raskt håndtere kriser som oppstår. Hvis produksjonen av livsviktig utstyr er lokalisert hos noen få storprodusenter på andre siden av kloden blir vi fort veldig sårbare. Det er det vel ikke så mange som har oversett denne våren? Lokalproduksjon gir oss med andre ord bedre beredskap.

For å si det enkelt så er vi like opptatt av at den lille osteprodusenten i Bordeaux skal ha det bra som osteprodusenten på Oslo. Poenget er ikke hvilket pass osteprodusenten har. Poenget er at hun er lokal og kan produsere et fantastisk produkt.

Som sagt: Vi brenner ikke for lokalproduksjon fordi vi heier på Oslo eller Norge. Vi brenner for lokalproduksjon fordi vi heier på verden!

Basket is empty