HVORFOR ØKOLOGISK ULL?

HVORFOR ØKOLOGISK ULL?

Photo: Fuhrmann Argentina

Er det egentlig noe poeng?

De fleste har et forhold til økologisk mat. Mange av de samme prinsippene ligger bak økologi i tekstilproduksjon, men det er også forskjeller. GOTS-sertifiseringen som vi anvender har en lang rekke krav som er bredere enn det vi direkte tenker på som økologi. Det handler både om forholdene rundt selve sauen og hele verdikjeden fra sau og hjem til deg.

Photo: Fuhrmann Argentina

Noen fordeler:

 • Sprøyte-Vector

  Sprøytemidler finnes i alle typer landbruk. På gårdene med økologisk drift er de fleste sprøytemidler forbudt. Det betyr blant annet at sauen spiser gress som er uten kjemikalier. Dette er gode nyheter for den enkelte sau, men det er også gode nyheter for deg som ikke vil ha kjemikalier i ulla di.

 • Bug-vector

  Dette gjør også at insekt- og dyrelivet i nærheten av en økologisk gård i snitt er ca. 50% mer mangfoldig. Med andre ord: Her dør ikke ville planter og dyr på grunn av sprøytemidler. Det er gode nyheter for både økosystemet og bevaring av artsmangfold.

 • Sau-Vector

  Dyrevelferd er en sentral del av sertifiseringen. Det betyr selvsagt at mulesing ikke er tillatt, men det kreves også en lang rekke andre ting som: god plass, friskt vann, og et liv uten frykt og stress, for å nevne noe. Syntetisk hormonbehandling og genmodifisering er heller ikke tillatt.
  God dyrevelferd er en god nyhet. Punktum.

 • T-shirt-Vector

  Har du hørt om superwash? De færreste av oss har det, men mye tyder på at det kommer til å bli mye oppmerksomhet rundt temaet. Superwash er en behandling som i praksis legger et tynt plastbelegg rundt ullfibrene, slik at produktet ikke skal krympe. De aller fleste ullplagg har en slik behandling. Med andre ord inneholder ullproduktene dine plast som, etter alt å dømme, blir mikroplast når det vaskes. Økologisk ull tillater ikke denne behandlingen, og det er bra for alle oss som ønsker mindre plast i havet. Les mer her.

 • Skull vector

  Det er noen utfordringer med ull: Den er ikke veldig sterk, den tar ikke til seg farge så lett, den kan klø og den krymper i vask. Den enkleste og billigste løsningen er å bruke giftige kjemikalier. I økologisk ull er dette strengt regulert. Med ull høy kvalitet og dyrere behandling kan man fint få et enda bedre sluttprodukt uten alle disse giftstoffene. Det betyr mindre mengder kjemikalier og mindre farlige kjemikalier som går ut i naturen.

 • Vann-Vector

  Kjemikalier og behandling påvirker også vannet vårt. Både grunnvannet og havet. Kjemikalier i produksjon kan finne veien ut i naturen, og i vask av produktet ditt vil også eventuelle kjemikalier renne ut i naturen. Ved å velge økologisk bidrar du til renere vann. Det er en god nyhet for alle levende skapninger.

 • Dame vector

  Sertifiseringen stopper ikke der. Den sørger også for at sluttprodusenten, altså de som syr klærne, har visse miljø- og arbeidsstandarder. Kort fortalt sørger den for at alle har det bra på jobb og får en rettferdig lønn. Samtidig skal produktet heller ikke her bli behandlet med annet enn økologisk godkjente, altså mer naturvennlige og bærekraftige, kjemikalier.

Rumpe-vector

Alt dette er gode nyheter for kloden vår. I tillegg kan du kle deg i et plagg av rene råvarer som er kjemikalie- og giftfritt.

Du tenker kanskje at det burde være en selvfølge?

Det er vi enige i. Men vi kan love at hvis du kunne få fakta på bordet om hvilke effekter de fleste klesplagg har på kloden vår, ville du mest sannsynlig bli veldig trist. Både dyr, natur og mennesker lider under en bransje som stort sett tenker utelukkende profitt.

Økologisk produsert ull er ikke svaret på alt, langt derifra, men vi er sikre på at det er et skritt på veien mot en bedre tekstilbransje og en bedre verden. Ja, prisen per produkt blir høyere. Men har vi egentlig råd til å gi F?

 • Les mer om vår produsent av økologisk ull i Argentina

 • Les mer om GOTS-sertifiseringen vi benytter til vår ull

 • Les mer om fabrikken som syr klærne våre i Litauen

 • Hva tenker du om økologisk ull? Vet du noe vi ikke vet? Har du noen ideer? Tenk høyt og send oss en mail.

Hvorfor Økologisk Ull?
 • Skull-vector
  Sprøytemidler er forbudt
 • Bug-vector
  Plante-, insekts- og dyreliv er 50% mer mangfoldig på økologiske gårder
 • Sau-Vector
  Sauene gresser og beveger seg på store områder, fri for genmodifisert fôr
 • Sprøyte-Vector
  Syntetiske hormoner og genmodifisering er forbudt
 • Vann-Vector
  Mindre forurensning av vann og jord
 • Dame-vector
  Fabrikkarbeidere har gode sosiale forhold, lønn og retten til å organisere seg
 • T-shirt-Vector
  Sluttproduktet inneholder ikke giftstoffer eller allergener
 • Rumpe-vector
  Alt dette holder rumpa di varm og fri for giftstoffer
MILJØ

Alle som konsumerer, og alle som produserer, vet at et produkt har en miljøeffekt. Det er vi i Northern Playground også klar over.
Vi - som alle andre produsenter - må innse at vi påvirker miljøet gjennom produksjon. Akkurat som du må innse at du som konsument påvirker på samme måten.

Vi har gjort en rekke tiltak for å minske vårt miljøavtrykk.

Lynrask og sikker betaling
Med VIPPS og kort
Fri frakt
På ordre over 1000kr
Produsert i Europa
For kvalitet og miljøet